Mentaliteit - mkdebosuil

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een optreden is zo geregeld!
Er is een hoop mis in popland. Bands klagen steen en been over de klippen waarlangs ze moeten manouvreren om zich te handhaven; laat staan vooruit te komen. Toch moet me iets van het hart. Als je eens een optreden voor een bandje kan regelen en je gaat op zoek, dan is de wereld ineens veel kleiner. Sterker nog. Er zijn lokale podia genoeg te vinden die hun programmering amper sluitend krijgen! Daarom hierbij een enquete voor muzikanten.

Geef, voor de sport, op de volgende tien vragen eerlijk antwoord:

1) Heb je ooit actief iets gedaan met door publiek gegeven commentaar op je band?

2) Als er NU een zaalhouder belt, kan jouw band dan deze maand optreden? (vaste bezetting, geluidsinstallatie geregeld, WIT, meer dan 40 minuten repertoire enz)

3) Kun je namen noemen van mensen die uit zichzelf naar een band zoals de jouwe zouden gaan kijken? Niet mensen die best wel willen gaan kijken, maar écht mensen die naar optredens toe gaan. (ofwel kun je een boeker eerlijk vertellen of je voor hun zaal geschikt ben?)

4) Ga je ZELF geregeld naar voor jou onbekende bands kijken? (dus niet op TV of in Ahoy of de band van je vrienden)

5) Kun je geïnteresseerden, zonder je band voor te bereiden, bij een repetitie binnen vragen? (is jouw band dus niet aan het kutten, weet je hoe laat de muzikanten er zijn, is iedereen dan gereed om eens wat nummers te spelen enz)

6) Heb je voor de volgende repetitie een concrete afspraak wat er gerepeteerd gaat worden? Heeft iedereen dit dan ook werkelijk voorbereid?

7) Weet jij écht wat de zalen betalen aan andere bands zoals die van jou?

8) Als jij nu zaalprogrammeur zou zijn, ken je dan 10 goede lokale bands die je NU zou kunnen programmeren in jouw zaaltje? +/- 200man capaciteit.

9) Als je band nu eens WEL zachter zou willen spelen, zouden jullie in staat zijn dat werkelijk te doen? Of is dat "maar dat willen we niet" een smoesje en heb je het nooit geprobeerd?

10) Kun je de demo "gewoon" laten horen, of geef je er kommentaar bij. Zoals: "we hebben natuurlijk niet zulke dure spullen" of "live zijn we beter". En heeft een beller je demopakket altijd binnen no-time op zijn/haar bureau?

Er zijn genoeg bands die dit allemaal kunnen en doén. En ik zie die bands om een of andere reden vaker optreden dan de rest. Sterker nog, ik durf te zeggen dat 80% van de bandjes wel een grote bek opentrekt over waarom anderen hun carriere lopen te verpesten, maar die gewoon als het puntje bij paaltje komt hun zaakjes niet in orde hebben

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu