Veiligheid - mkdebosuil

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Veiligheid kent geen tijd
Het gaat weer aardig richting de eindejaarsfeesten en daarom kunnen we ons eens grondig op de partyperiode voorbereiden. Het is niet eens zo moeilijk om een beetje op je veiligheid te letten bij optredens. Een hele hoop problemen kunnen voorkomen worden door vooraf een paar dingen in de gaten te houden.

Spannend
Het is een goede gewoonte een keer per kwartaal eens kritisch naar alle 220V spullen te kijken. Zijn de snoeren onbeschadigd? Stukken plastic afgebroken? Voor die paar gulden donder je kapotte 220V accessoires gewoon weg. Dit voorkomt dat collega's er uit zuinigheid later harakiri mee plegen. Aan de zijkant van je netstekers zitten twee lange platte contacten voor de aarding van je apparatuur. Hoe onbenullig dit er ook uitziet, dit is de belangrijkste levensverzekering op het toneel die je hebt. Gebruik dus altijd geaarde stopcontacten bij geaarde apparatuur. De fabrikant heeft dit er niet voor niets opgezet. Voorbeeld: In het netsnoer van een buizenversterker komt een stroomkabeltje los te zitten. Dit raakt de kast van je versterker. Vanaf dat moment staat er rechtstreeks 220V op je snaren!!! Is je versterker echter geaard? Dan zal er direct een stop uitvliegen en is je overlevingskans dus een stuk groter. Zo nu en dan een handige collega even laten testen of de aarding van je kabels niet is onderbroken kan ook geen kwaad. Vrolijk hobbie-ende prutsers, die "om aardlussen te voorkomen" uit de installatie alle aarding slopen, zijn bezig zijn met jouw leven te spelen. Gebruik je haspels? Rol ze dan helemaal af om brand door verhitting van de samengepakte kabel te voorkomen. Gebruik in je spullen altijd reserve zekeringen van het goede type. Niet alleen precies hetzelfde amperage maar ook geen "snelle" zekeringen vervangen door "langzame" enz. Bij twijfel? Laat je helpen!!

Belangrijke levensreddende tip! Als je zingt én gitaarspeelt raak dan eerst met je gitaarsnaren de kop van de microfoon voorzichtig aan. Als er een enorme dodelijke fout in de elektriciteit zit en je gebruikt de aarding/een aardlekschakelaar dan heb je het gelijk gevonden zonder rokend aangezicht. Doe dit zéker bij buitenoptredens en krakerspodia. Een draadloos systeem is de ultieme beveiliging tegen "stroom op je instrument".

Op pad
Laat je eens goed uitleggen hoe je al die zware spullen van je moet tillen. (zus in de verpleging?) Als je dit goed doet til je alleen vanuit je knieën en hou je je rug altijd vertikaal. Handig is het een paar keepershandschoenen mee te nemen. Bij het tillen haal je je handen niet open en bij de goede handschoenen "hangt" het gewicht niet alleen aan je vingertoppen. Dan heb je bij het optreden ook minder verkrampte vingers. Koop een paar oordoppen, desnoods van die goedkope gele zwemmersdoppen. Draag ze minimaal tijdens het op- en afbouwen. Feedbackende monitors bij de soundcheck en knoertharde DJ's tijdens het afbreken verpesten je gehoor namelijk ook. Met alcohol op verpest je je gehoor nog sneller.

In de auto zijn er een paar dingen om in de gaten te houden. De klassiekers zijn natuurlijk "Nuchter achter het stuur en niet achterin meerijden" De boetes en ongelukken die je daarmee kan oplopen zijn dusdanig dat ik daar verder niets aan toevoeg. Minder bekend zijn de problemen van het overbelasten van je auto/aanhanger. Niet alleen kunnen hoog beladen ruimtewagens of te zware aanhangers je auto in een onbestuurbaar projektiel veranderen, het door overbelasting slopen van voertuigen is meestal onverzekerd! Leg kisten met wielen altijd op hun kant. Bij een vlotte stop rij je dan ook niet gelijk van binnenuit een deuk in je auto. Gigbags zijn handig omdat je je instrument makkelijk bij je kan houden en persoonlijk kunt beschermen. Zodra de hele band ALLE spullen om die reden in gigbags stopt inplaats van kisten dan ben je weer bij nul. sugt ...

Op veel plaatsen zijn oude liften aanwezig. Zo eentje waar wel een buitendeur op zit maar geen binnendeur. Dit zijn gevaarlijke rotdingen om grote kisten te vervoeren. Je moet aan de zijkant van je spullen gaan staan en niet voor/achter het spul. Waarom? Zodra de lift beweegt en er steekt eens een drempeltje net iets te ver uit? Dan trekt 'ie je flightcase klem tussen jouw lichaam en de muur! Dat is een absoluut verpletterende ervaring.

Ter plaatse
Het is reuze stoer om enorme versterkertorens op een toneel te bouwen. Kijk echter voor je de lucht in gaat eerst even of het toneel niet teveel veert. Het zou rot zijn als een enthousiast springende zanger de top van je marshall afstuitert. Loslopende draden niet vasttapen = op je smoel gaan. Als je publiek zich te pletter struikelt over die snoerenbende van je, ben je waarschijnlijk ook nog eens aansprakelijk te stellen. Nooduitgangen houden we vrij. Ook al zijn ze op slot, of klein, of op een rotplaats gemonteert. Bewaar flightcases in de buurt zodat, als er bier gegooit wordt, je snel alle spullen veilig kan stellen. Komen er tijdens je optreden mensen op het toneel dan kun je ze er beter gelijk weer vanaf werken. Als er een schaap over de dam is volgen er meer. Grote ploegen krijg je echter alléén nooit meer weg. Zeker als er goed gezopen is.

Met onweer buiten op een toneel staan is sowieso geen goed plan. Maar een van de maffe eigenschappen van een onweersbui is dat de wind 180 graden draait. Die leuke wind en regenschermen aan de zijkant van het toneel hangen dan ineens aan de verkeerde kant! Als het goed is slaan ze bij aggegraten op buitenfestivals een aardpin in de grond. Helaas wil dat op stadspleinen nog wel eens te veel moeite zijn. Zet in je contract dat dit een EIS is.

Er wordt helaas bij optredens nogal veel gestolen. Het is daarom zaak spullen van waarde niet in de kleedkamer maar centraal in een tas op het toneel te bewaren. GSM's (uitzetten!!), sleutels, rijbewijzen, stemapparaten enz. Om dezelfde reden kun je de uitbetaling beter gelijk verdelen onder de bandleden. Je verliest dan nooit grote sommen geld in een keer. Hou je spullen tijdens het verladen in de gaten. Altijd!


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu